Corul Ars Nova

Istoria muzicii corale la Pitești începe în anul 1866 cu societatea corală Liedertafel, fiind o istorie vie, reală, a locurilor în care trăim. Este istoria unui grup de oameni uniți prin muzică și pentru muzică. Este o istorie a Piteștiului, a Argeșului, a României. Și istoria merge mai departe…

Înființat în anul 1970, Corul ARS NOVA al Centrului Cultural Județean Argeș este creația maestrului Gheorghe Gomoiu, cel care timp de 46 de ani și-a dedicate întregul său potential uman și artistic promovării cântului coral. Corul se impune ca o prezență artistică de prestigiu a vieții muzicale argeșene și, totodată, ca un ambasador apreciat al spiritualității românești peste hotare. Prin felul în care Corul ARS NOVA interpretează, muzica sa reconstruiește acest „împreună” ce ne leagă unul de altul, muzica devenind cultură, religie și sentiment.

Concertele susținute de Corul ARS NOVA s-au bucurat de aprecierea publicului din țară și străinătate, iar în concursurile naționale și internaționale Corul a primit numeroase premii, trofee și medalii, întrucât „sunetele propagate sub cupolele sălilor de spectacol se regăsesc în sufletele și mintea spectatorilor.”

Pe plan internațional, Corul ARS NOVA a prezentat concerte în Olanda, Spania, Germania, Franța, Suedia, Grecia, Italia, Turcia, Elveția, Italia.

Pe plan intern, începând din anul 1992, Corul ARS NOVA îndeplinește cel mai important deziderat al Festivalului ”D.G.Kiriac”,manifestarii conferindu-i-se caracter international.

În anul 2016, Corul a trecut printr-o situație dramatică, trecerea în neființă a fondatorului  său, dirijorul Gheorghe GOMOIU. I-a revenit noului dirijor, profesorului Titi RADU, onoarea și marea responsabilitate de a-i continua măreața muncă de creator, interpret și manager artistic.

 În fiecare an, de regulă la finele lunii iunie, are loc Festivalul Internațional de Muzică Corală și Instrumentală, în scopul de a evidenția potențialul cultural al României și al Argeșului. Se are  în vedere excelarea și susținerea pe mai departe a performanței și încurajarea celor care interpretează și promovează muzica corală. O altă importanță a proiectului constă în informarea cetățenilor asupra valorilor cultural – artistice românești ce se vor a fi cunoscute, iar mai apoi recunoscute.